top of page
Søk

– 2. verdenskrig var et moderne Ragnarok; den bød på alt.

Oppdatert: 24. feb.

Året er 1935. Rjukan-gutten Magne flytter til Berlin for å studere psykologi. Han blir raskt professorenes yndling. Ryktene om den lovende studenten med nordisk blod og arisk fremtoning når også Berlins innerste politiske krets, og en dag overraskes han av et svært forlokkende tilbud fra nazistenes maktelite. Samtidig faller han for jødiske Maria …


Erling Roland er nå høyaktuell med «Innenfor», en roman med underliggende spenning fra en tidsepoke norske bokelskere aldri ser ut til å få nok av. Vi har tatt en prat med Erling.


– Fortellingen din foregår under opptakten til 2. verdenskrig. Hva er grunnen til at krigen fortsatt fascinerer boklesere noe så voldsomt, tror du?

Europa mørknet i 30-årene, og ondskapens imperium vokste til det som i norrøn mytologi heter Ragnarok. Her er de blodrøde slagmarkene og holocaust – men også hverdagsnøden. Her er Hitler og Himmler og fascinerende galskap, og helter også. Her er alt. Og så tenker vi; kan dette skje igjen? «Innenfor – Rjukan og Berlin» handler nettopp om det; forspillet når Europa mørknet, og om noen som så det komme.


– Du er selv Senior professor i pedagogisk psykologi, og hovedpersonen Magne i “Innenfor” er psykologistudent. Har fagfeltet ditt spilt inn i hvordan du skildrer karakterenes tanker, avgjørelser og opptreden i fortellingen?

Den gaverike hovedpersonen Magne drar til Berlin og studerer mitt eget fagfelt, ja. Hvordan Magne, Himmler, Maria og andre tenker og føler bærer preg av hva jeg vet om ondskap, frykt og tiltrekning.


– Hvem er dine litterære forbilder?

Jack London og livet i Alaska, da jeg var gutt. Den russisk-amerikanske forfatteren Masha Gessen om det totalitære og håpet, da jeg ble voksen. Lars Mytting nå, må jeg si. Etter at punktum var satt i «Innenfor», leste jeg «Skråpånatta» hans og kjente på både litt temalikhet med min bok, og mye beundring.


– Beskriv følelsen av å få et ferskt eksemplar av egen bok i nevene!

Jeg har skrevet mange fagbøker om psykologiske emner, men det ferske eksemplaret i hånden av «Innenfor» føles tyngre, kjenner jeg!


– Kommer det en oppfølger, Erling …?

Etter å ha skrevet tredje kapittel – omtrent – på manuset til «Innenfor», skjønte jeg at dette kunne bli en romansyklus. Så ja, det kan komme oppfølgere. Det kan det.


«Innenfor – Rjukan og Berlin» er i salg fra 29. februar.
Comments


bottom of page