God reiselitteratur gjør noe med deg. Som fri inspirasjon, i planleggingsfasen før ferien, og ikke minst som lesestoff på selve reisen. For meg fungerer bøker med lokal tematikk som et forsterkende soundtrack når jeg endelig får slept bagen til nye strøk.
I India lyttet datteren min og jeg til en roman fra lokalområdet rundt Kochi mens vi ble kjørt opp til høylandet. På vandretur i Douro fylte jeg ledige stunder med å lese Yann Martels “The high mountains of Portugal”. Under gjennomreise i Slovenia og Slovakia hadde jeg til og med stor glede av Simen Ekerns EU-historikk i “Europeere”. Snedig utvalgt litteratur hever det autentiske i reiseopplevelsen, synes jeg. Er du på omvisning i Nidarosdomen, skaper det fort mer atmosfære å lytte til et gregoriansk munkekor enn Romsås-basert hiphop.
Ikke tid til å lese på tur? Tøys. Det er alltid noen tidslommer der lokal lektyre gir deg hundre ganger mer igjen enn å kaste bort nok en bit av livet på å sjekke telefonen. Lydbok på øret i flyplasskø. Bla litt på kafé. Eller les sju kapitler på senga når kona bare skal stelle seg litt til, noe mange av oss vet tar ubegripelig lang tid.
Så har du så klart guidebøkene. Flott sjanger. Jeg liker disse paradoksalt nok best før avreise. Guidebøker gir en totalt annerledes leseopplevelse enn å scrolle flakkende gjennom et uoversiktlig hav av linker online – gjerne til utsolgte hoteller og nedlagte turarrangører på slitsomme hjemmesider i elendig design. Forskjellen er voldsom. Med guidebok koser du deg med planleggingen istedenfor å irritere deg mørkegrønn. La deg inspirere, rett og slett. I ro og mak. Les og finn ut hva du virkelig har lyst til. Så booker du på nettet når planen allerede er i boks. Lurt, eller? Guidebøker gir en drømmestart på den totalopplevelsen en reise skal være. Forventningsgleden jo er en essensiell del av moroa!
Kolofon har publisert fire overlegne reiseguider vi vil tipse deg om. Kanskje en av disse tar deg på din neste tur?
Duften av Cuba – en historisk reiseguide.
Aage G. Sivertsen bestemte seg for å besøke 100 land. Da han var halvveis og kom til Cuba, gikk planen i vasken. Det var nemlig kjærlighet ved første blikk, og Cuba ble siden Aages faste reisemål. “Duften av Cuba” er en reiseguide full av nyttige tips, der forfatteren raust deler sin innsikt om øya og menneskene – og hvordan man får mer ut av besøket ved å dykke under overflaten. «En farlig forlokkende bok» skriver Torbjørn Færøvik på coveret. Nå skal det vanligvis ikke mye til for å lokke serieglobetrotteren Færøvik ut på reise, men likevel!
Albania – Landet Enver Hoxha gjemte - og Gud glemte
“Europas uslepne diamant, Albania, er et av Europas flotteste ferieland: Fantastiske strender, god mat og drikke, et gjestfritt folk med en spennende historie, og nydelig natur. Et trygt feriemål til priser som du knapt kan tenke deg!” lover baksideteksten på Ivar Skoglunds velskrevne guide. Med tanke på kronekursen, som jo har levert et fritt fall av olympiske stupdimensjoner de siste årene, er ikke lave priser noe dårlig feriekort å spille ut fra Albanias side denne sommeren. Tvert imot. Boka er full av anekdoter om historie og samfunn – og dermed en perfekt partner i kofferten på rundreisen i dette ex-kommunistiske utopiaet.
Berlin – Noen andre steder
“Hva er det med Berlin?” spør forfatter Svein Olav Kolset. Og svarer seg selv, med en kjærlighetserklæring av en guide til denne byen som aldri forlater deg om du først har besøkt den! Boka tar deg litt utenfor turistløypa, og viser deg 50 utvalgte steder i byen som utfordrer, overrasker, gir motstand – og glede. Møt brutal historie, kultur, kunst, arkitektur, skjønnhet, råskap – og ikke minst, menneskelighet. Fra såvel krig som fredstid. Lån sykkel eller ta U-bahn, hell i deg lokalt øl, jafs ned en Currywurst, og oppdag Berlin med Kolsets inspirerende verk. Kort reisevei også.
Du er herved invitert på en odyssé til ni av øyene i de vidunderlige Kykladene i Egeerhavet. Forfatterne Per og Sidsel Horn Nørgaard leverer 49 feiende flotte forslag til populære fotturer, alle med illustrerte kart. Hvor er det best å bo? Hvilke strender er de nydeligste? Høydepunktene står i sardintett kø for de som tar turskoene fatt og valser innover middelhavsterrenget, det lover vi. Men boka i seg selv har også masse spennende å by på fra et rent leserperspektiv. Du tas med på en reise bakover i tid, og blir kjent med Kykladenes egenart, personlighet og historie. Du kan liksom ikke ta Hellas på manglende historie.
På engelsk snakkes det om Atlas traveling: å drømme seg bort mens en studerer kart. Guidebøker gjør samme nytten; er de godt nok skrevet, kan de faktisk ta deg med på reise i egen sofa. Ikke verst, det heller.
Uansett destinasjon: Pakk bok, og god tur!
Av Øyvind Sveen