top of page
Søk

Feiret å bli antatt av innkjøpsordningen med en ganske god vin

«Jernvilje er forteljinga om den 15 år gamle Vilje Vargbane som levde på Sørvestlandet for 1500 år sidan. Det er ulvetider i landet, men Vilje har ein fordel. Han er ulvejeger, hovding i heiene og herse over alt som lever der.»


Med disse beskrivende ordene på klingende nynorsk er scenen satt i ´Jernvilje´, en av de desidert tøffere utgivelsene på Kolofon i 2024. Vi har fått fatt i mannen bak ulvejegeren Vargbane, nemlig Terje Torkildsen – forfatter, skuespiller og komiker fra Stavanger.


Terje Torkildsen har begått nok en ungdomsroman som sitter. Foto: Marius Vervik


- Beskriv romanen din på bare tre setninger, Terje …

«Jeg kan beskrive den med én: Det er en spennende forhistorisk ungdomsroman på nynorsk.»

 

- Du har gitt ut flere ungdomsromaner tidligere, ikke minst ´Dystopia´-serien. Disse foregår i nåtid. Hva drev deg til å hoppe 1500 år bakover for å finne scenariet til ´Jernvilje´?

«Det var tilfeldig. Jeg skrev et skuespill for Jernaldergården i 2020. Da lærte jeg mye om denne spennende tiden, og møtte noen veldig gode fagfolk som har hjulpet meg med prosjektet.»

 

- Blir det ikke litt i roligste laget å skrive bok for en som er vant til å opptre på scene og filmsett? Føler du at bokmediet gir deg noe ekstra, på en måte?

«Jeg skriver bare om vinteren. Da er det en rolig tid og det er lite som skjer med andre ting. Når det er fint vær vil jeg være ute i aktivitet. Så ja, det kan være litt kjedelig å skrive.»

 

- Hva har vært mest gøyalt eller tilfredsstillende ved å teste egenpublisering på Kolofon, kontra å samarbeide med et tradisjonelt forlag?

«Fordelen med Kolofon er fleksibiliteten og friheten. Jeg kan sette sammen min egen redaksjon med folk jeg vet er flinke. I tillegg til fagkonsulentene, har jeg her fått mye hjelp fra Oda Malmin som redaktør og språkvasker. Hun er veldig flink.»

 

- Hvilken champagne spratt du da “Jernvilje” fikk ja fra bibliotekenes innkjøpsordning?

«Det ble nok ikke champis, men en ganske god vin. Jeg hadde forventet det, men man vet jo aldri.»

 

- Kommer det en oppfølger …?

«Ja, det er planen. Jernvilje er del av en serie med historiske ungdomsromaner, sammen med ´Arrfjes´ som jeg ga ut for ti år siden.»


Vi satser på at ventetiden på tredjeboka blir hakket kortere. Inntil da handler du Jernvilje her.
Comments


bottom of page