top of page
Søk

Hyttedrømmen til millioner har endelig fått sin biografi

Nordmenn elsker hytta si, og kanskje er «hytte» ett av de ordene som millioner av mennesker oftest assosierer med kos, fritid, fred og ro.


I alle fall kan Statistisk Sentralbyrå (SSB) meddele oss, at nærmere en halv million nordmenn eier en hytte. Millioner av oss har drømt om én og realisert drømmen i løpet av hyttas lange historie i Norge, og nå har hyttefolket fått sin egen felles hyttebok, samtidig som fenomenet «hytta» endelig har fått sin egen biografi.

HYTTEDRØM: Slik ser hyttedrømmen til mange ut (Foto: Privat).


Irsk greve først

Det er forfatter og journalist Einar Odden som har skrevet den, utgitt på Kolofon Forlag. Her beskrives hvordan hytta, i motvind og medvind gjennom mer enn 150 år, har vokst fram til å bli et fenomen svært mange er opptatt av og delaktig i.


Blant mye annet utløser våre hytter en årlig overføring fra by til land som nasjonen aldri har sett maken til, og nybyggmarkedet for hytter er anslagsvis beregnet til 15 milliarder kroner.

Historien om den norske hytta er ellers en skattkiste breddfull av fortellinger, fra 1860 og fram til i dag. Den første som bygde seg hytte i fjellet for å leve uforpliktende fritt i Rondane på sensommeren var en irsk greve. Han hadde hverken dør eller vindu i steinhytta si.


Rikinger og tjenere

De første som bygde seg behagelige tømmerhytter, var godt forspente folk fra Oslo. De kjøpte ei enorm tomt og et godt fiskevann i 1890 og bygde seg store hytter uten kjøkken på Gålå i Gudbrandsdalen. Måltidene ble inntatt i spisesalen på deres eget sanatorium, landets eneste sanatorium uten pasienter.


Tjenerskapet spiste med barna i et hjørne av spisesalen.


Den norske hytta har både venner og uvenner. Noen vil stoppe hyttebygging for å redde naturen, andre vil ikke ha flere fremmedfolk i bygda si. Når grunneiere vil selge tomter, vil utbyggerne bygge og selge mens folk vil kjøpe. Litt spesielt er det at folk som har hytte ofte går til angrep på andre folk som vil få bygget seg hytte i nabolaget. Konfliktene er mange, men de fleste er gjerne små.


Erfaren skribent

Einar Odden, født i 1954 i Øyer kommune, er journalist og forfatter. I 1979 tok han Bachelor of Arts in Speech & Communications ved University of Wisconsin. Deretter har han jobbet som journalist i Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer, vært nyhetsredaktør i Dagningen i 1988 og leder for A-pressens OL-redaksjon fra 1989-1994, foran OL på Lillehammer. Videre jobbet han som frittgående journalist fram til sammenslåingen til GD (Gudbrandsdølen Dagningen) og som journalist og kommentator fram til han pensjonerte seg i november 2016.

HYTTEFOLK: Eiendomsmegler Bente Holen Bergseng selger hytter, mens forfatter og journalist Einar Odden har skrevet den norske hyttas historie. Sammen har de det hyggelig på trammen på Vy-hytta på Maihaugen (Foto: privat).
コメント


bottom of page