top of page
Søk

Kamp mellom øst og vest om olje og grønn energi

Gunnar Mathisens niende bok «Ambassadøren» tar oss med til Afrika, der norske toppdiplomater barker sammen.


BEREIST: Gunnar Mathisen har i sitt yrkesliv vært på reise i mange land og storpolitiske miljøer. Nå er han pensjonist, men skriver videre, og utgir nå sin niende bok (Foto: Privat).

Det er kamp mellom grønn energi og olje, mellom Kina og Vesten og mellom idealer og realiteter som er rammen rundt Mathisen nye bok, den første i en trilogi, utgitt på Kolofon Forlag.


Storpolitisk spill

Dramatikken i kulissene er stor. Kineserne har bedt ambassadør Kalle Brochmann lede satsingen på grønn teknologi i Afrika. Men lite aner han hva han begir seg ut på. Er han en stråmann for kineserne, og teknologirevolusjonen bare et skalkeskjul?Erfaren skribent

Gunnar Mathisen har bakgrunn som næringslivsleder og skribent, født i Steinkjer i 1951. Han er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo, og var tidligere toppbyråkrat i EU og Miljøverndepartementet.


Fra 1980 - 1990 var han ekspedisjonssjef i Miljøverndepartementet. Senere jobbet han som nasjonal ekspert hos OECD og i Europakommisjonen. Han deltok også i forhandlingene om EØS-avtalen, som en del av Norges delegasjon til Den europeiske union i Brussel i 1992 – 1996. De fire årene etter dette arbeidet han ved den norske ambassaden i Beijing, før han i 2000 ble seniorpartner i Geelmuyden Kiese.

Politikk og klima

Gunnar Mathisen har utgitt en rekke bøker med både politikk og klimaproblematikk som tema, blant dem «Stat, kjære stat - Om forholdet mellom politikk og administrasjon i den norske statsforvaltningen» (1988), «Varm framtid? - Virkningene av drivhuseffekten» (1990) og «Det tapte klima» (1992).


I 2000 utga han boken «De nye mandariner – en byråkratisk døråpner for samhandling med Kina». I 2020 kom boken «Hvordan få myndighetene i tale», en håndbok for alle dem som ønsker å påvirke politikken.Comments


bottom of page