Krim, fabuleringer, mat og tidsanalyse. Trønderne gjør seg gjeldende i bokhøsten.
– Vi tror økningen i antallet forfattere fra Trøndelag har å gjøre med vår satsing på et eget avdelingskontor i Trondheim, sier salgssjef i Kolofon Forlag, Martin Finholth.
Norges største
Kolofon er Norges største forlag for forfattere som vil gi ut boken sin selv, med 2.500 forfattere i stallen. – Det er en trend i bokmarkedet at antallet som ønsker å beholde alle salgsinntektene selv fremfor å få en liten prosentandel fra de såkalt tradisjonelle forlagene bare øker og øker, sier salgssjefen. Nærmere 200 titler utgis i år.
Finholth styrer avdelingskontoret fra Power House på Brattørkaia i Trondheim, mens hovedkontoret ligger i Oslo.
Mat fra Gauldalen
Berit Bordal Larsens utgivelse er en pionerbok. – Jeg har vært så heldig å arve mange matskatter, både fra Gauldalen og resten av Trøndelag.
– Så vidt meg bekjent, finnes det ingen kokebøker fra Midtre Gauldal og Melhus kommune om tradisjonsmat, men mange kokebøker fra bygdene rundt omkring, som Rennebu, Oppdal og Røros. Tradisjonsmat er en sterk kulturbærer, og det er viktig at matkulturen fra Gauldalen blir tatt vare på og ført videre til yngre generasjoner, sier Berit Bordal Larsen.
Hun er lærer, og underviser blant annet om kosthold og ernæring. I boken «Tradisjonsmat fra Gauldalen» gis både råd om slikt, sammen med oppskrifter nedarvet gjennom generasjoner.
SNADDER: Berit Bordal Larsen har samlet oppskrifter på tradisjonsmat i bokform.
Roman skapt på Støren
Langt oppi lia i Storløkkjgrenda på Støren har hobbymaler, hobbymusiker og tidligere rektor Thom Arnesen skrevet sin debutroman, «Den ene etter den andre».
– Dette er en helt spesiell debutant, en fortellerstemme med spesiell humor og en evne til å formulere seg som ikke er hverdagskost. Denne forfatteren håper vi å høre mer fra, sier forlagsredaktør Stig Nilsson.
SKJULT SKATT: Thom Arnesens debutroman er både spesiell og bemerkelsesverdig skrivekunst, mener forlaget.
Nær forhistorie
«Bilder fra det moderne, ideer og verdier i endring» er bok nummer 11 fra Per Bjørn Foros. Han er tidligere førsteamanuensis ved NTNU, har magistergrad i pedagogikk, har jobbet som psykolog og har lang erfaring fra vitenskap og spesialpedagogikk. Foros har i flere år vært ansvarlig for foredragsserier ved Litteraturhuset i Trondheim.
LANGT FORFATTERSKAP: Per Bjørn Foros er ute med sin 11. bok i år.
Hans seneste bok er en beretning om vår nære forhistorie, avgrenset til perioden fra mellomkrigstid fram til i dag. Det Foros kaller «det faste moderne», preget av kriser, krig og gjenreisning som krevde samhold og nøysomhet, politisk styring og en sterk stat, går over i ungdomsopprør, frigjøring, oljealder og nyliberalisme.
– Fellesskapet kom etter hvert i skyggen for personlige interesser. Verdier og holdninger kom i drift, forklarer Per Bjørn Foros, som dermed bringer oss over i det han kaller «det flytende moderne».
– Etter hvert kom lengselen etter forankring og holdepunkter, en ny fasthet, et oppgjør med «snillismen» og mer krav og kontroll i skole og arbeidsliv. Vi fikk «generasjon lydig», til en høy pris for mange. Utenforskap og ulikhet gir grunn til uro, miljøproblemene enda mer. Samtidig oppstår nye fronter og et nytt politisk landskap, sier Foros, som har viet bred plass til de unge i denne boken.
– De unge har stort engasjement og vil gjerne forandre verden. Kanskje kan dette lede til en kulturell selvrefleksjon? spør forfatteren i sin nye bok.
Historisk krim
En rekke bokanmelderbloggere har allerede gitt ros til Svein Gudbrandsen og hans historiske krimroman «Vokterne», der deler av handlingen er lagt til Trondheim på 1800-tallet.
Gudbrandsen er bosatt i Mo i Rana, er til daglig rådgiver hos NAV, men har ved siden av jobben brukt ti år på få ferdig sin første roman.
– Min første bok har forbindelseslinjer helt fra vikingtiden og fram til våre dagers Trondheim, sier forfatteren.
HISTORISK: Svein Gudbrandsen har lagt store deler av handlingen i sin historiske krimroman til Trondheim.
Comments