BOKBAD

Digitale bokbad på YouTube

 

Våre tradisjonelle boktreff er satt på pause mens kampen mot koronapandemien pågår. I mellomtiden kan du bli bedre kjent med noen av våre 2 500 forfattere gjennom videobokbad på YouTube.

NESTE

BOKTREFF

Vi kommer tilbake med ny dato for Boktreff når Koronatiden er avklart.
Norli Eldorado
Torggata 9 A, 0181 Oslo

Velkommen til Kolofons boktreff i landets suverent flotteste bokhandel!

Acrobat konvert 170321.jpg

Bokbad som podcast

 

Bokbadene våre kan du også lytte til som podcast på Spotify, Apple Podcast og andre strømmesteder. Søk etter Kolofon bokbad, så finner du oss.​

Apple.png
Spotify.png
Google.png

ARRANGEMENT

I koronaens tid:

– Forfatternes fremtid er både digital og fysisk

 

– Videoproduksjoner, podcaster, lydbøker og fysiske bøker i skjønn forening. Det handler om å forstå hvor kraftfulle de digitale plattformene er.

 

Det er forlegger Widar Løw Trondsens syn på forfatterens rolle i bokens verden i 2021 og framover.

Widar VideoCOVER 100.000 bøker.jpg

I SAMSPILL: En forfatter i 2021 og i årene som kommer må være synlig på digitale plattformer, i samspill med den fysiske boken, mener forlegger Widar Løw Trondsen i Kolofon Forlag. (Foto: Stig Nilsson.)

På vent

 

– Våre tradisjonelle boktreff er satt på pause mens kampen mot koronapandemien pågår. I mellomtiden kan du bli bedre kjent med noen av våre 2 500 forfattere gjennom videobokbad på YouTube.

– Bare fordeler

 

– Hvilke fordeler er det ved selvpublisering? Og er det noen ulemper? 


– Fordelene er først og fremst at forfatteren selv har full kontroll på alle plan. 2.500 forfattere har valgt Kolofon Forlag. Det må det jo være gode grunner til, sier Løw Trondsen. 


– En stor andel rapporterer at de ikke kommer igjennom hos de såkalt tradisjonelle forlagene. Klagemålene gjelder ikke bare at nåløyet er trangt, men også at de overhodet ikke får svar, at de tilbakemeldinger som gis fra forlagskonsulenter er lite konstruktive – og ikke minst at de ikke får innsyn i økonomi og salgstall slik de ønsker.


– Ulemper? Nei, det er det vanskelig å se for seg. Kolofon Forlag bruker den samme ekspertisen som andre når det gjelder konsultasjon, redaktører, korrektur, språkvask, design og alt som skal til for å lage en bok. Ulempen er i og for seg at forfatteren betaler utgivelsen selv, men vi tilbyr opplag så små eller så store som hver enkelt forfatter har råd til å trykke, sier han.


– Vi har dessuten en direkte nettportal forbeholdt forfatterne, der de selv og til enhver tid kan gå inn og sjekke hvordan det står til med salg og økonomi – og forfatterne beholde alle inntektene og alle sine rettigheter selv. Slik er det jo ikke alltid hos de tradisjonelle forlagene.

– Vi kommer etter

 

– Hvorfor tror du mange forfattere fremdeles velger å utgi bøkene sine på etablerte forlag?


– Først og fremst fordi det henger igjen at det er mer aktverdig å bli såkalt antatt hos et tradisjonelt forlag, men se på musikkbransjen. Der har opphaverne og artistene lenge vært lei av plateselskaper som stikker av med mesteparten av inntektene. Plateselskapene betaler riktig nok for produksjonen, og det kan være dyrt og må tjenes inn igjen, men i dag er alt digitalisert. Det har musikerne skjønt mer av enn mange av forfatterne. Artistene selvpubliserer i stort omfang. Det kryr av hjemmestudioer og digitale distributører. De som lager sangene gjør det langt, langt billigere enn i den tidligere analoge verden, beholder alle inntektene selv. Dette er en parallell til det som nå skjer med et selvpubliseringsforlag som vårt. Forfatterne strømmer til oss.

– Minst like bra

 

– Noen myter du vil knuse om selvpublisering?


– At du liksom ikke er god nok forfatter uten å publisere tradisjonelt. Vi har som sagt minst like kvalifiserte konsulenter og produksjonsapparat som andre forlag. Dessuten har vi mange eksempler på forfattere som har meldt overgang til oss etter å ha gitt ut flere bøker på tradisjonelt vis. De sier alle sammen at de er lei av ikke å bli blir behandlet godt nok.


– Hvilke fallgruver ser dere mange ferske forfattere gå i?


– Ikke så mange. Kanskje først og fremst at de fleste trenger korrektur, språkvask og noen ganger hjelp til å omstrukturere manus i dramaturgisk forstand. Dette er tjenester vi selger, og skal produktet bli godt nok, er det viktig ikke å tro at du er ferdig utlært. Ellers synes jeg ikke debutanter flest går i så mange feller. Kvaliteten på de manuskriptene vi får inn holder ofte høyt nivå.


– Kan man selvpublisere innenfor alle sjangre, eller egner det seg best for skjønnlitteratur?


– Absolutt alle sjangere. Hvis noen søker opp Kolofon Forlag på nettet, vil de finne en katalog som favner fra bøker om sopp med oppskrifter det tar fire år å spise seg igjennom, via selvbiografier til reisebøker, kriminalromaner, skjønnlitterære romaner og barnebøker.

– Fremtiden er digital

 

– Jeg har lyst til å legge til at det er først når boken kommer ut at arbeidet begynner, i den forstand at boken må bli synliggjort for å selge, mener Løw Trondsen.


–  Vi har realisert en stor, digital satsning i år for å hjelpe forfattere i så måte. For det første har vi bygget opp vår egen, digitale bokhandel, der provisjonen er lavere enn hos de andre nettbokhandlerne. Vi har også knyttet til oss folk med lang erfaring – som nå produserer podcaster og videobokbad med noen av forfatterne våre. Vi har også en digital pressetjeneste. 


– Alt dette som en konsekvens av en tidsepoke der fingre, øyne og oppmerksomhet så godt som aldri er langt unna en smarttelefon, nettbrett eller en pc-skjerm. Vi kan med andre ord nå fram til lesere og seere hele verden rundt på et blunk. Ikke bare kan de lese forfatternes verker ved å kjøpe bøkene, men de kan høre dem i podcaster, bli bedre kjent med dem i videoproduksjoner, og vi synliggjør våre forfattere i tråd med den digitale virkeligheten. Det er dette som er forfatterens verden i 2021 og i årene som kommer, sier forlegger Widar Løw Trondsen.