top of page
Søk

Biografien om Hemingway og om mannen og mytene

Forrige århundres mest kjente amerikanske forfatter er hedret med sin første biografi på norsk, ført i pennen av Jan Ditlev Hansen.


60 år etter sin død trykkes fremdeles Hemingways bøker i nye opplag. Han har påvirket ettertidenes forfattere og journalister i stor grad, både når det gjelder språkbruk og fortellerteknikk.

PÅ NORSK: Den prisbelønte jazzjournalisten og forfatteren Jan Ditlev Hansen har skrevet den første biografien på norsk om Ernest Hemingway. (Foto: privat).


Erfaren journalist

Jan Ditlev Hansen (f. 1946) er velkjent for mange gjennom et førtitall år som jazzjournalist.


Han er født i Trondheim, bosatt i Tromsø, og har forfattet flere bøker. I 2010 utkom «Nordlands trompet – sax, piano, gitar, bass, trommer og vokal – Nordnorsk jazz gjennom 90 år». I 2016 ga han ut «Den siste, Jazz ved Nidelven», en musikkhistorisk byvandring».


Hansen er også prisbelønt for sitt engasjement. I 2011 ble han tildelt Stubøprisen, en minnepris etter avdøde gitarist Thorgeir Stubø (1943 – 1986), og i 2013 fikk han Moldejazzfestivalens utmerkelse «Molderosen».

For mange er han også kjent som programleder gjennom ti år i jazzprogrammet «Rundt midnatt» på NRK2 og NRK Jazz.

Personlig biografi

«Ernest Hemingway - mannen og mytene» er en personlig biografi. Det er første gang det skrives en biografi over Nobelprisvinneren Hemingway på norsk.

I boken møter vi skrivekunstneren og stilskaperen Hemingway, vi får vite mer om det såkalte isfjellsprinsippet, den fortapte generasjon i 1920-tallets Paris, vi drar til Spania, tyrefektningen og borgerkrigen, på safarier i Afrika, og damene og drikkekulturen beskrives.

Hemingway og Norge

– Jeg har også fordypet meg i sider ved Hemingway som ikke er like godt kjent, som at han krysset Atlanteren 32 ganger med «Amerika-båtene»; om bokseren Hemingway, noe han selv uttalte var vel så viktig som skrivingen; om spionen Hemingway etter at både FBI og KGB har åpnet sine arkiver; og om forholdet mellom Hemingway og Norge, forteller forfatter Jan Ditlev Hansen.

Vi får svar på mangt i boken, også hvorvidt det ble noe av en planlagt fisketur i Lærdalselven. En omfattende bibliografi og litteraturliste over Ernest Hemingways liv og myteomspunne univers er også med i Jan Ditlev Hansens nye bok.
Comments


bottom of page