top of page
Søk

Fra scene til roman om barnearbeid i slummen

Viften i hjørnet durer i vei. Aseem skulle ønske det var flere, så varmen i fabrikklokalet ikke hadde vært så kvelende. Kanskje han kan få med seg Paleesha med de vakre øynene og rømme til et annet liv et helt annet sted?


“Aseem er en bok som underholder, begeistrer, provoserer og inspirerer. Den er virkelighetsnær og realistisk. Jeg tror også den treffer deg midt i hjertet,” forteller Trond Wilberforce Vorhaug. Han har forfattet romanen om Aseem, nylig utgitt på Kolofon.


Trond Wilberforce Vorhaug er aktuell med boken "Aseem".


- Baksideteksten lover et “fascinerende innblikk i en verden de fleste av oss ikke kjenner”. Hvordan kjenner du til livet på asiatiske tekstilfabrikker?


“Jeg jobbet i ti år med research før boka ble gitt ut. Det har vært alt fra noen hundretalls timer med internettsøk, til seminarer med både politiet og interessegrupper som jobber med trafficking og barnearbeid. Jeg har også selv snakket med en gutt som har vært barnearbeider og som lyktes i å flykte til Norge. Jeg reiste to ganger til Filippinene, der jeg fikk bo i en barneby og var så heldig å få leke i timesvis med barn som har en fortid i den fattigste slummen. I den forbindelse fikk jeg også besøke familier som lever i stor fattigdom.”


Vorhaug har ikke selv besøkt noen barnearbeidsfabrikk, men anbefaler serien Sweatshop på Aftenposten TV. Her følger man fire norske ungdommer som drar til Kambodsja og får se tekstilfabrikker på veldig nært hold.- De færreste romaner har vært musikaler først. Det har Aseem, der du attpåtil var komponist også. Fortell litt om hvordan du har utfoldet deg kunstnerisk i ditt egenskapte Aseem-univers.


“Det har vært en fantastisk spennende prosess! Det er selvsagt mest vanlig å gå fra roman til musikal, men som musiker fikk jeg først ideen om en stor scenesatsing. Jeg jobbet fem år fra første strofe ble komponert til vi sto på scenen i et fullsatt kulturhus i Grimstad. Jeg opplevde å komme i en flyt mens jeg komponerte, og fant et nytt sound som jeg selv aldri hadde komponert i tidligere. Veldig gøy å jobbe med, men samtidig veldig krevende å gå fra skrivebord/piano til scene. Så da vi endelig hadde musikere, sangere og skuespillere på plass, var det en fantastisk følelse å se manuset og notene vokse fram til liv og lyd foran meg på scenen.”
- Hvordan har det vært å jobbe med boka? Hva var mest artig, og hva var mer vrient enn du hadde forestilt deg?


“Det har vært veldig gøy og utrolig lærerikt. Etter musikaloppsetningen opplevde jeg et sterkt ønske om å fortsette å utvikle historien. Jeg oppdaget nye ting som hadde ligget mellom linjene på scenen, men som nå ble tydeligere og tydeligere i skriveprosessen. Her var det selvsagt behov for nye runder med research, f.eks. om risdyrking. Det gøyeste har vært å bli kjent med karakterene på et enda dypere plan. Det er morsomt når en av dine egne hovedpersoner plutselig overrasker deg.”


“Mest vrient har nok selve den tekniske biten vært, fra ferdig romanmanus til å få den ut i bokform. Jeg er dessverre en mye bedre forfatter enn selger, dermed risikerer jeg kanskje å bli stående litt med lua i hånda når jeg helst vil rope høyt at «Denne boka må du bare ha!»”- Kommer det en oppfølger …?


“En oppfølger til Aseem hadde det vært knallgøy å skrive. Det kjipe er at det alltid er et økonomisk spørsmål. Jeg drømmer om å skrive mye mer og har allerede et ferdig romanmanus og ganske mange romanideer på blokka mi. Hadde jeg hatt ubegrenset med tid og penger, ville det blitt mange bøker til. Så vil tiden vise. Dersom jeg unngår å gå med personlig underskudd med Aseem, så er sjansene betraktelig større for flere utgivelser. Så, ja, jeg håper egentlig det.”- Hva vil du si er det beste med hovedpersonen din?


“Hmm … det beste med Aseem er nok at han ligner på deg og meg, og at han dermed kan gjøre oss i stand til å se andre mennesker på en ny måte. Selv om han har hatt mer uflaks i livets lotto enn meg, som er født i Norge med trygghet rundt meg i hele oppveksten, er han likevel en jeg kan kjenne meg igjen i på mange måter. Jeg håper at leserne, akkurat som jeg, blir glad i Aseem, Paleesha, Leena og alle de andre vi treffer i boka.”


Og ja, disse karakterene treffer du i boka, som du lekende lett kan handle via knappen under.

Comments


bottom of page