top of page
Søk

Kongsberg-kunstner med ny bok om 15 års psykisk kamp

Oppdatert: 24. jul. 2021

– Jeg takker terapien, musikken og billedkunsten for at jeg har et godt liv i dag, sier Ralph Castellan, påført traumer både som tyskerunge og etter flere seksuelle overgrep.LANG KAMP: Billedkunstneren Ralph Castellan har skrevet en sterk og åpenhjertig bok om en 15 år lang kamp mot psykiske problemer og veien tilbake til livet. – Uten musikk og billedkunst hadde det ikke gått sier Castellan (Foto: Privat).


Han debuterer med boken «Når røttene skaper kaos», rykende fersk levert ham fra Kolofon forlag i disse dager. Boken lanseres og presenteres for publikum i Lillesand, der han åpner salgsutstilling i atelier «E seiår de bare», 26. Juli.


Signerer bøker


Fra denne datoen og frem til 7. august vil galleriets besøkende både kunne se nye verker produsert etter hans suksessrike utstilling i Nyksund i fjor, og ha muligheter for å sikre seg et begrenset antall signerte bokeksemplarer fra billedkunstneren, som nå også kan kalle seg forfatter.


Ralph Castellan vil naturligvis være til stede på åpningsdagen, og muligens også gjennom noen av de øvrige utstillingsdagene.


Folk i Kongsberg kjenner denne særegne kunstneren godt. Han har sitt atelier midt i byen, og er ofte å se i byens gater. I to av byens restauranter har han over lengre tid hatt faste utstillinger, og han har hatt flere separatutstillinger og en stor produksjon av bilder.


Som billedkunstner befinner han seg et sted mellom det figurative og den nonfigurative, og han er kjent for å bruke sterke farger.


15 års kamp


At Ralph Castellan har slitt med store psykiske problemer, slåss mot demoner og brukt 15 lange år på å komme seg tilbake til livet igjen, er imidlertid svært lite kjent, selv blant flere som kjenner ham.


– Veien tilbake til livet har vært lang. Det har tatt meg 15 år. Nå lever jeg et godt liv, sier Castellan, som synes det var en underlig følelse å stå med sin første bok i hendene.


– Ja, det må jeg si var både en underlig og samtidig en litt vond og god opplevelse. Det har jo kostet litt å skrive den, jeg har skrevet manus minst to ganger før jeg turte ikke å tenke på å gi den ut, men nå er jeg glad for å ha gjort det, sier han.


Harde kår


Ralph Castellan var bare sju år gammel da han ble mobbet og banket opp fordi han var såkalt tyskerunge. Seksuelle misbruk fra mennesker han hadde kjær og stolte på, satte også sine preg.


Hva som skjedde, og hvordan han kom seg utav det, kan du lese i hans bok «Når røttene skaper kaos», en bok han først og fremst skrev fordi han ville hjelpe andre som sliter psykisk.


– Mitt hovedbudskap er at det aldri er for sent, selv om jeg angrer på at jeg selv ventet altfor lenge med å henvende meg til helsevesenet for å få hjelp. Mitt råd er å erkjenne at du har problemer så tidlig som mulig, for å slippe å leve de fleste av dine leveår med traumer du ikke takler, sier Castellan, som takker terapien, sine årelange bakgrunn som musiker og sin evne til å uttrykke seg gjennom billedkunst for å ha funnet veien tilbake til livet.


Forvandlet


– Det personen jeg var, og den personen jeg nå er, kan ikke sammenliknes. Det er to helt forskjellige personligheter. Å ha klart det, å ha fått anerkjennelse og få lov til å holde på med å uttrykke meg gjennom kunst, ble min livredder, sier han åpenhjertig.


Nå håper han at fastboende og tilreisende kjenner sin besøkelsestid og besøker utstillingen hans i Lillesand eller oppsøker restaurantene i Kongsberg der han har faste utstillinger.


Ønsker du mer informasjon om kunstneren, finner du ham på hans hjemmeside www.kreativralph.com, og i en videoproduksjon som tidligere NRK-programleder Stig Nilsson har produsert for Kolofon forlag, og som du kan finne ved å søke opp forlaget på YouTube. I denne reportasjen forteller han mer om sine indre opplevelser og kamper, og om sin kunst.

1 Comment


potchiecruz02627
potchiecruz02627
Sep 01, 2021

That is nice

Like
bottom of page