top of page
Søk

Predikant og lovsangsleder med usminket oppgjør

Et usminket oppgjør med seg selv, egen karriere, karismatiske miljøer, fundamentalisme og med Gud.


Dette er ingredienser i boka «Kommer ikke far mer?» av Per Søetorp (63), som utgis på Kolofon forlag denne høsten.


USMINKET: Per Søetorp (63) gir leseren et analytisk tilbakeblikk på sin nesten 40 år lange fartstid som aktiv forkynner og lovsangspioner innen de pinsekarismatiske miljøene i Norge og Skandinavia (Foto: Stig Nilsson).


Konsekvenser


Vi tas med på en selvbiografisk skildring av pinsekarismatisk radikalisme og ung naivitet. Samtidig er det en bok om smertefulle tap og brutte relasjoner, personlighetsproblematikk og helbredelse. Det er også en sterk personlig beretning om hvilke konsekvenser en radikal religiøs omvendelse i tidlige ungdomsår kan få for identitet og selvbilde, relasjoner og sosial utvikling, yrkesvalg og realitetsoppfatning langt ut i voksen alder.


I sin bok gir Per Søetorp et analytisk tilbakeblikk på sin nesten 40 år lange fartstid som aktiv forkynner og lovsangspioner innen de pinsekarismatiske miljøene i Norge og Skandinavia.


Humor og kriser


Åpenhjertig, alvorlig, men også med bruk av humor, får leseren innsyn i hvordan et liv med kriser, ubesvarte spørsmål, opp- og nedturer gradvis medførte en overraskende kursendring i godt voksen alder. Boka er også en ærlig beretning om hvordan bokstavtro radikalisme og religiøs idealisme kan inneholde tankegods det er all grunn til å ta på største alvor - både på godt og vondt.


Vi følger Søetorps tidvis såre og dramatiske historie fra oppvekst og radikal omvendelse i tidlige ungdomsår og hans mange opplevelser i tjeneste for en sak han valgte å dedikere hele sitt voksne liv til. Forfatteren gir ingen bastante konklusjoner eller skråsikre svar, men reflekterer og tar et dristig oppgjør med egen tro og livsgjerning.


Fars fravær


Linjen trekkes fra farens bortgang i tidlig barndom, til de store eksistensielle spørsmålene og sorgen over Guds tilsynelatende fravær - til tross for sterk tro, håp og høye forventninger.


Amanuensis i litteraturvitenskap ved Universitetet i Agder, Oddbjørn Johannessen, har lest boken, og spør: «Lurer du på hvordan det kan se ut når en kjent lovsangsleder, musiker, komponist og predikant tar et ærlig og usminket oppgjør både med seg selv, egen karriere, karismatiske miljøer, fundamentalisme og med Gud? Da skal du lese Per Søetorps kommende bok «Kommer ikke far mer?». Tittelen henspeiler både på at Per i ung alder mistet sin jordiske far, og på at hans himmelske far har fremstått som taus urimelig lenge.


Boken gir ingen svar som det kan settes to streker under – men den stiller mange gode og sentrale spørsmål – alle på en eller annen måte koblet til selve det grunnspørsmålet som utgjør bokens tittel.


Alle med erfaring fra pinsekarismatiske miljøer vil antakelig finne litt av seg selv igjen i denne boken. Slik sett er det mange som nok vil kunne nikke gjenkjennende til mangt og mye», mener Johannesen, som også skriver: «Enda viktigere er det at boken kaster et kritisk, personlig og informativt lys over en viktig del av moderne norsk kirkehistorie».


«Kommer ikke far mer?» kan kjøpes til redusert pris (kr. 298,-) dersom den forhåndsbestilles nå. Etter 19. november er prisen kr. 349,-. E-bok og lydbok vil også være tilgjengelig fra slutten av november og kan bestilles via alle store nettbokhandlere.
Comments


bottom of page