top of page
Søk

Tidsbilde fra oppvekst på Oslos østkant i 1960-årene

– Boken handler om min egen oppvekst, men den er blant annet også et sosialt og politisk tidsbilde fra 1960-årene.


Det sier forfatter av romanen «Sult», Marion Schavog. Hun debuterer med denne boken, og er sikker på at mange vil kjenne seg igjen i de bilder som tegnes av dette tiårets mange begivenheter.


BOK: Marion Schavog debuterer med en oppvekstroman der handlingen er lagt til Galgeberg på Oslos østkant i 1960-årene (Foto: Stig Nilsson).


Oppvåkning


– Politisk og intellektuell oppvåkning og hvordan det var å vokse opp på Galgeberg i Oslo på denne tiden er litt av rammen som er bygget omkring handlingen i boken, avslører forfatteren.


1960-årene er en dramatisk tid i politisk forstand. Cubakrisen rystet verden. USAs president John F. Kennedy myrdes. Vi er i romfartens tiår, Berlinmuren bygges og Vietnamkrigen bryter ut, for å nevne noe.


Den musikalske scenen var dominert av grupper som The Shadows, Beatles og Rollings Stones, Europa var preget av studentopprør, mens hippiebevegelsen spredde seg fra USA og til våre deler av verden.


Store skiller


For den som ennå ikke vet det: Østkanten og vestkanten brukes om de to delene av Oslo som skilles både historisk, sosialt og økonomisk omtrent langs Uelands gate. Akerselva blir også populært oppfattet som grensen mellom øst og vest, men det er upresist, siden arbeiderstrøkene ligger på begge sider av elven.


Marion Schavog vokste opp på Galgeberg, bare noen skritt unna broen der den gamle «grensen» mot Gamlebyen gikk – og for så vidt fremdeles går.


TIDSBILDE: Slik så det ut i den samme gaten på Galgeberg som på bildet over da Marion Schavog var ung og forelsket på 1960-tallet. (Foto: Privat).


Esther og læreren


Hennes roman «Sult» er først og fremst fortellingen om Esther Larsen og hennes lærer Simon Ødegaard. Hun vokser opp med en merkelig mamma.

– Hun var tilbakestående, og det var ikke alltid enkelt, medgir Marion Schavog.

Vi får god innsikt i forholdet mellom kor og datter i romanen. Hovedhistorien er like vel hovedpersonen Esthers lengsel etter kontakt, spenning og bekreftelse. 15 år gammel innleder hun et farlig og forvirrende forhold til læreren Simon.

Hans tankeverden både tiltrekker og forvirrer henne, men fører også til en brå, intellektuell oppvåkning for Esthers del.

Mer av handlingen avsløres ikke, bortsett fra at Esthers desperasjon stille og nesten umerkelig vokser. Hun romantiserer det som skjer, for at hun skal forbli i et slags kjærlighetsforhold.

Så tar både skam, frykt og fortvilelse over, og til slutt våkner også raseriet frem, med fatale konsekvenser ...




bottom of page