top of page
Søk

Til og med Tom Cruise har fått boka til Matti

Oppdatert: 6. feb. 2021

Fotograf Matti Bernitz Pedersens praktverk av en bok om Norges vakreste eventyr har tatt 10 år å lage.


Tilfeldigheter gjorde at noen kjente noen, og forfatter og fotograf Matti Bernitz Pedersen (46) var plutselig leid inn til et oppdrag som skulle vise seg å bli hans livs mest omfattende prosjekt.


20 av 32 sesonger

«Norges vakreste eventyr - Fra Lindesnes til Nordkapp», er en dokumentasjon i tekst og bilder fra Bernitz Pedersens arbeid med å fotfølge deltakerne i TVNorges superpopulære program «71° nord.»


I 10 år har han vært fast fotograf for TV-produksjonen, gjennom 20 av de 32 sesongene som hittil er produsert i serien, som skildrer kampen gjennom Norges ville natur.


Havnet hos Tom Cruise

Nåværende kulturminister Abid Raja var én av deltakerne i serien i 2011. Det året hang han fra den den samme Preikestolen som skuespiller Tom Cruise sju år senere brukte som lokasjon i én av sine filmer. Høsten 2020 ble boken utgitt på Kolofon Forlag. Raja skulle møte Tom Cruise i Romsdalen, i forbindelse med innspillingen av den siste Mission Impossible-filmen. Han ba Bernitz Pedersen om å signere et eksemplar.Dermed havnet «Norges vakreste eventyr» i en bokhylle i Hollywood.


– Det er nesten uvirkelig at han har min bok med en personlig hilsen fra meg. Veldig moro, sier Matti Bernitz Pedersen.


Lang reise

Nå er ikke den godeste Bernitz Pedersen uvant med kjendiser. Han har nærmest vasset i dem siden 2010.


– Hvordan har det vært å fotfølge alle disse konkurransedeltakerne i «71° nord?


– En drømmejobb. Rett og slett. Samarbeidet er utrolig godt, og nå er produksjonsapparatet og jeg blitt så godt kjent, at jeg vet hva de vil ha – og de vet hva som ikke fungerer.


– Som betyr at du har kunstnerisk frihet når bildene velges ut?


– Absolutt. Det er jo et samarbeid, men for meg er det ikke mulig å tenke seg noen bedre fotojobb enn den jeg har, sier han.FJELLGEIT: Vinter, vår, sommer eller høst. Forfatter og fotograf Matti Bernitz Pedersen er på farten gjennom alle årstider. Her på jobb for TVNorge-suksessen «71° nord.» (Foto: Matti Bernitz Pedersen.)


Til mange land

46-åringen er i dag bosatt på Åndalsnes i Rauma kommune. Han er født og oppvokst i Fredrikstad, gikk på videregående skole i Moss, og ble derfra med en kamerat til Nesbyen på fjelltur. Senere ble det skitur til Alpene og andre utflukter, og interessen for natur vokste.


– Mamma har også litt av skylden. Hun underviste i Steinerskolen, og var forkjemper for en leirskole i Lom. Det er flere tilfeldigheter som spilte inn. I dag er jeg glad i å finne naturopplevelser gjennom alle årstidene. Jeg sitter liksom ikke mesteparten av året og venter på skiføre, men driver med både løping, sykling, gåturer og ski.


Matti Bernitz Pedersen har reist til mange land som fotograf. Han gjennomførte fotografutdannelsen i Australia, dro til Canada og jobbet litt som reiseleder, og vendte hjem til Norge i 2001.

Mange reiser er det også blitt etter den tid, ofte sammen med journalister. Bernitz Pedersen har gjennom en årrekke levert stoff til flere forlag, dagsaviser og magasiner, jobbet med TV, bøker, bryllup, interiør, utstillinger, workshops, fotokurs, produktfoto, annonser og reklame.


Tilfeldig innpass

– Du har fortalt at du var lysten på jobb i TVNorge-programmet?


– Jeg var i kontakt med én som hadde fotografert en sesong, og fikk vite at det var gode arbeidsforhold og en spennende jobb.


– Men at du ble med på laget var tilfeldig?


– Ja, det er jo slik det er noen ganger. Samboeren til en venninne av meg var på jakt etter en fyr som kunne bli med, og jeg ble foreslått. Så enkelte var det.


– Og nå preger dette TV-programmet så godt som hele tilværelsen din?


– På mange måter, ja. Siden har jeg fotografert både vanlige folk og kjendiser i to sesonger hvert år i løpet av de 10 siste årene. Vi er borte på opptak en måneds tid per sesong, og jeg trenger omtrent like mye tid til å plukke ut og ferdiggjøre bildene etterpå, så vi snakker i alle fall om fire måneder i året, sier Matti Bernitz Pedersen.


Forlagskluss

– Hvorfor valgte du Kolofon Forlag?


– Fordi to av de større forlagene var lunkne, og ett av de store forlagene i Norge til slutt hadde strammet kluten rundt kontrakten min så stramt at det knapt ville bli noe igjen til meg for den omfattende jobben jeg hadde gjort. Hos Kolofon var det god og profesjonell dialog fra første stund, og der er det forfatteren som har styringen. Å publisere selv er rett og slett en god idé, mener Bernitz Pedersen.Comments


bottom of page