– Boken kom til meg mens jeg skrev og skrev
- kolofon-forlag
- for 20 minutter siden
- 7 min lesing
Andreas Saugstad er aktuell med det teologiske verket Kristne notatbøker om den evige seierens kraft, allerede omtalt som “et enestående manuskript og gripende lesning om det absolutte håpets filosofi”.
Saugstad har i mange år har vært alvorlig syk og funksjonshemmet med ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom. Han brukte sju år på å skrive manuset, forteller han, og ytterligere et år på å få skrevet det inn på data og redigere teksten. Nå foreligger endelig resultatet i bokform.
Vi har hatt en svært god samtale med forfatteren, som har mye interessant på hjertet i anledning utgivelsen.
– Aller først: Hva vil du si er kjernebudskapet i manuskriptet ditt, Andreas?
– Hvis du bare husker én ting etter å ha lest denne boken, så husk dette: Jesus Kristus elsker deg, og han ønsker å ha et intimt og personlig kjærlighetsforhold til akkurat deg. Kjernen og essensen i boken min kan også oppsummeres på følgende måte: Kjærlighetens filosofi lyser i mørket; kjærligheten er sterkere enn døden; kjærligheten er den sterkeste kraften i hele universet.
– Jeg skriver også at vi alltid må bygge på Cornell Wests prinsipp og slagord: «You gotta love your way through the darkness.» Akkurat som West er jeg dypt forankret i kristendommen og den kristne tradisjonen, og jeg vil understreke at jeg alltid sier disse tingene med utgangspunkt i troen på Jesus Kristus, Bibelen og klassisk kristendom. Jeg ønsker å tilrettelegge dette for mennesker i det postmoderne samfunnet og i globaliseringens tidsalder.

– Beskriv følelsen av å få et ferskt eksemplar av egen bok i nevene!
– Å få boken i hendene var helt fantastisk, en veldig deilig følelse. Jeg er virkelig fornøyd med omslaget, som jeg synes ble et kunstverk. Kolofon gjorde en kjempegod jobb; det er et modig og spesielt cover, og jeg likte et stort bilde av Jesus Kristus på forsiden. Baksiden ble også god med fire flotte anbefalinger og den korte presentasjonen av meg.
– Det var beintøft å jobbe med boken, men også en veldig stor glede. Det har vært en helt fantastisk opplevelse, selv om jeg har holdt på å gi opp mange ganger, særlig de to siste årene av prosjektet. Derfor var det helt herlig å bli ferdig og se at jeg hadde klart det – og se sluttproduktet.
– Hva ble utslagsgivende for at du tok pennen fatt og begynte å skrive notatbøker?
– Jeg lagde først og fremst denne boken fordi jeg følte at jeg hadde et kall fra Gud til å skrive. Jeg følte at boken kom til meg mens jeg skrev og skrev. Alt jeg hadde studert og lest de siste årene kom til nytte.
– Boken ble også til fordi jeg føler at Norge er i ferd med å bli avkristnet. En av hovedgrunnene er at folk ikke får en skikkelig god presentasjon av kristendommen. Jeg tenker alltid på hvordan man kan ha et budskap som kan hjelpe mennesker til å få et bedre liv – både på det eksistensielle plan og i samfunnet. Jeg vil formidle kjærligheten som lyser i mørket, og gi håp til postmoderne mennesker. Jeg mener at vi som kristne må fokusere på at vi har et positivt og livsbejaende budskap. Vi må være mye mer opptatt av det vi er for, enn det vi er mot. Her er jeg inspirert av Johan Galtung, som sier at når du kritiserer, må du alltid ha et alternativ.
– Jeg skrev også boken fordi jeg elsker å lese og skrive! Jeg blir helt beruset av å jobbe med filosofi, og dette har satt sitt preg på hele bokprosjektet og min formidlingsstrategi.
– “Saugstad står stødig i en kirkehistorisk tradisjon hvor filosofien, teologien, nestekjærligheten og mystikken sammen bringer oss nærmere Jesu Kristi Hjerte”, skriver Ingvild Hellenes om boken din. Kan du fortelle kort om hvilken mystikk hun sikter til?
– Når jeg skriver om mystikken er det alltid den kristne mystikken jeg skriver om. Dette er forankret i Bibelen og kristendommens hellige tradisjon. En kristen mystiker er en som ønsker å trenge dypere inn i livets aller største mysterium og hemmelighet, nemlig Jesu Kristi kjærlighet og Den Treenige Gud. En kristen mystiker lever for å være sammen med Jesus Kristus og forenes med Treenigheten. Den kristne mystikken forklares også av Elisabet av Treenigheten, som sier det slik: «Jeg har funnet himmelen på jorden, for Gud er himmelen og han lever i min sjel.»
– Det betyr ikke at man ikke skal ha et sosialt engasjement, og mange av de store kristne mystikerne har tatt ansvar
både i kirken og samfunnet for de fattige og undertrykte.
– Fint at du nevner det med ansvar for de undertrykte. Når en ser hva såkalte “konservative kristne” i USA står for, er ikke nestekjærlighet eller ønsket om sosial rettferdighet (jmfr. Cornell West) det første som slår en. Hvordan oppfatter du spriket mellom praktiserende tro i USA og Norge?
– Jeg er veldig glad for å få det spørsmålet. Jeg mener at den religiøse høyresiden i USA representerer en av de største vranglærene i den moderne verden, kanskje i hele kirkehistorien. Det er helt utrolig hvordan de kan forsvare politikere som Bush, Trump og Netanyahu. Jesus Kristus og Bergprekenen har lært oss en helt annen etikk og moral. Jeg skjønner ikke hvordan kristne mennesker kan forsvare dødsstraff, masseinnsettelser av folk i fengsel, beinhard kapitalisme, USAs utenrikspolitikk, tortur og statsterrorisme.
– Når man møter disse menneskene på det mer personlige og private plan kan de ofte være ordentlig hyggelige, og de gjør mye godt i menigheter og organisasjoner. Men på det politiske plan så er dette en veldig farlig bevegelse med avleggere rundt omkring i verden. Også i Norge. Samtidig tror jeg ikke at den liberale teologien med pride-ideologien og altfor mange politisk korrekte standpunkter som preger den norske folkekirken er et skikkelig godt alternativ. Begge deler blir en utvanning og verdsliggjøring av kristendommen, og mangler den eksistensielle og åndelige kraften vi trenger for å være en motkulturell bevegelse.
– Både i Norge og USA kan kristendommen representere flere forskjellige ting, og består egentlig av mange subkulturer og livsformer som eksisterer side om side. Dette kan på en måte være positivt, for mennesker må få lov til å bestemme selv – jeg tror ikke på overformynderi. Vi skal være forsiktige med å generalisere altfor mye. Vårt samfunn består altså av mange ulike subkulturer som varierer hvordan den kristne troen praktiseres, både i Norge og USA. Jeg er tilhenger av et postmoderne kultursyn, inspirert av Zygmunt Bauman, Thomas Hylland Eriksen og andre postmoderne tenkere. Her vektlegges det at det ikke finnes en enhetlig kultur eller livsform som alle i samfunnet er deltagere i. Bauman og flere andre er blitt kjent for å hevde at samfunnet er veldig fragmentert.
– Det er viktig å huske på at også i USA er det mange konservative kristne som kjemper for sosial rettferdighet. Bildet er mye mer nyansert og komplisert enn det de store mediene får frem. Samtidig er det klart at det generelt er store forskjeller mellom Norge og USA angående hvordan kirken fungerer. De fleste kristne i Norge vil være helt imot mange av den religiøse høyresidens politiske synspunkter. Selv tror jeg på den absolutte sannheten, og at det er viktig å demme opp mot den religiøse høyresiden. Jeg har prøvd å vise gjennom boken min at det finnes et konservativt og klassisk kristent alternativ til den religiøse høyresidens politiske fundamentalisme.

– Har du noen litterære inspirasjonskilder?
– Jeg pleier å si at Jesus Kristus er min Rabbi og filosofilærer, og at Bibelen er min lærebok i filosofi. Dette er fundamentet for alt jeg gjør og skriver. Jeg er også veldig inspirert av kirkefedrene og de store kristne mystikerne i kirkehistorien. Mange skriver helt utrolig godt i denne tradisjonen, men jeg vil spesielt trekke frem kirkefaderen Athanasius av Alexandria (ca. 297 til 373) og den franske karmelitter-nonnen Elisabet av Treenigheten (1880-1906). De to skriver om Bibelen på en filosofisk og mystisk måte, og de inspirerer meg til å kombinere Bibelen, kristen mystikk og filosofi.
– Når man er kristen, er man alltid en del av en større tradisjon. Jeg sitter ikke bare alene og leser Bibelen, derfor er jeg en «katolsk protestant». Samtidig inspireres jeg av filosofer i den moderne verden. Særlig tenkere med et eksistensielt budskap som kjemper den filosofiske kampen, altså de som kan hjelpe både meg og andre mennesker med livet vårt. Her vil jeg trekke frem tenkere som Kierkegaard, Dostojevskij, Nietzsche, Wittgenstein og Foucault.
– Hvis jeg skal trekke frem ett bestemt litterært forbilde i vår tid, så må det være den afro-amerikanske filosofen og frigjøringsteologen Cornell West. Jeg mener han har forandret filosofiens historie ved å kombinere afro-amerikansk kristendom, filosofi og avansert samfunnskritikk. Noe av det som griper meg med West er at han er så ærlig om det absurde, det tragiske og sårbarheten i menneskelivet, samtidig som han skriver med stor selvtillit. Vi skal være ærlige om at det kan være absurd å leve i denne verden, samtidig som vi må mobilisere kjærlighet og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet. West har en skrivestil og rytme som blir en form for filosofisk musikk. Dette er knyttet til det han kaller «philosophy and the funk of life».
– Har prosessen med å lage bok gitt mersmak?
– Ja, det har vært en sterk opplevelse. En lang og slitsom prosess, men også en utrolig morsom og spennende opplevelse. Jeg vil skrive flere bøker dersom helsen tillater det. Jeg har lyst til å skrive en ny aforisme-samling som skal hete «The Christian Zettel». Da må jeg skrive på engelsk, inspirert av Wittgensteins Zettel, som er en serie med fragmenterte bemerkninger som har gjort sterkt inntrykk på meg. Så ønsker jeg også å skrive flere artikler som kanskje kan publiseres i en essaysamling.
– Hva er ditt aller beste tips til andre som vurderer å gi ut egen bok?
– Når man går i gang med et stort bokprosjekt, er det alltid noen som vil snakke deg ned. Da tror jeg det er svært viktig at man har en visjon og en målsetning med det man driver med. Her er jeg inspirert av noe Thomas Hylland Eriksen har sagt, nemlig at noe av hemmeligheten bak det å være en produktiv forfatter er å stole på sine egne ideer. Jeg er også svært inspirert av Gerhard Gran, som grunnla tidsskriftet Samtiden i 1890. Han sa at det er mange som skriver gode avhandlinger, men hvem er det som har et budskap til menneskene i vår tid?
– Og som Cornell West sier det: «I have always seen philosophy as a calling, not as a career.» Jeg tror altså at det er ekstremt viktig å ha et kall, et budskap, en visjon og en målsetning for at det man skriver skal kunne hjelpe andre mennesker der ute.
– Jeg tror selvpublisering er et veldig godt konsept for idealistiske forfattere. Da kan man styre mye mer av prosessen selv og være trofast mot visjonen og målsetningen som jo var utgangspunktet for bokprosjektet. Det er ingen tvil om at Kolofon ligger helt i frontlinjen her; de er sannsynligvis Norges beste selvpubliseringsforlag. Kombinasjonen av profesjonalitet, vennlighet og kunnskap som Kolofon tilbyr er perfekt for intellektuelle idealister og mennesker med et originalt budskap.
Kristne notatbøker om den evige seierens kraft bestiller du her, med fri frakt og hurtig levering: