top of page
Søk

Drama fra 18-tallet ble til debutroman

Fortid og nåtid veves sammen i parallelle historier når mennesker mister livet i dokumentarromanen «Resonansmarsj i moll».


Vi tas med tilbake til 9. mars i 1842. Seks personer gikk gjennom isen og druknet i den lille bygda Røøyen, på Helgeland. Tre av dem var barn. En liten notis i en kirkebok og et avisarkiv har så langt vært den eneste dokumentasjonen om tragedien.


DRAMA: Fra en drukningsulykke ved dette vannet på Helgeland i 1842 har Line Kristiansen Cancino hentet materiale til sin debutroman.


Fant notater

I 1992 fant Cansino notater fra sin farmor om hendelsen som i sin tur førte til at researcharbeidet med debutromanen kom i gang i 2008. Det dramatiske forsøket på å redde liv den gang er spunnet sammen med en fiktiv nåtidshistorie om et liknende redningsarbeid.


Slik spilles handlingen ut flere steder i landet samtidig, på Helgeland i fortid og i Kristiansund og Averøy kommuner i nåtid. Bokas undertittel er «Ingen kjenner dagen før solen går ned», et gammelt munnhell som jo har en truende undertone. Ulykken kan ramme når du minst venter det.


Boka er en dedikasjon til de omkomnes minne, samtidig som den er en hyllest til det nasjonale redningsapparat som vi kan nyte godt av ved ulykker i dag, som ikke fantes i 1842.

Kan bli trilogi

– Med denne boka føler jeg at jeg har fått gitt disse menneskene en stemme og løftet dem fram, slik at de ikke bare blir glemt, sier forfatteren.


Line Kristiansen Cancino er fra før av både musiker, tekstforfatter, teaterarbeider og språklærer. Hun står også bak den kunstneriske næringsbedriften LKC-Arte i Averøy kommune på Nordmøre.


Debuten som romanforfatter har allerede gitt mersmak. Forfatteren har planer om å la bokprosjektet bli en trilogi.


– Ja, jeg har notert ned to nye historier som ligger på vent. De kan bli bøker om det samme temaet. Så får vi se hva jeg får tid til, sier den nybakte forfatteren Line Kristiansen Cancino.
Comments


bottom of page