top of page
Søk

JUVELENE I EGEERHAVET

I den splitter nye guideboken «Øyhopping og fotturer i Hellas» inviterer Per Nørgaard deg på en odyssé til øyriket Kykladene i Egeerhavet. Hele 49 forslag til vandreruter presenteres med illustrerte kart, lokale tips, egenopplevde beretninger og historiske anekdoter, slik at du får øynene opp for øyenes egenart. Alt serveres med fristende bilder dominert av grekernes signaturfarger blått og hvitt, på arkitektur og dekor, himmel og strender. Det er nesten så en bestiller fly nedover før en kommer til andre kapittel.


 Per Nørgaard


- Hvorfor er du glad i Hellas, Per?

Jeg kom til Rodos som reiseleder for danske Tjæreborg for mange år siden. Det ble kjærlighet ved første møte. Hvorfor? Jo, det var grekernes gjestfrihet, den uhøytidelige atmosfæren, musikken og sangene, det greske kjøkkenet og den solfylte vinen, de historiske minnesmerkene som møtte meg overalt, og som var blitt tatt så godt vare på, vandringene i de knusktørre pinjeskogene og i det forbrente landskapet, de bortgjemte strendene med det turkisfargede havet i bakgrunnen. Alt dette og mye mer var grunnen til forelskelsen.


- Du har skrevet mange læreverk tidligere, men debuterer nå som reisebokforfatter. Hva har vært aller artigst i arbeidet med boken, og hva har du opplevd som mest utfordrende med ´sjangerhoppingen´?

Det morsomste med arbeidet har vært å reise rundt på øyene, snakke med de lokale, se og oppleve gresk kultur og natur og finne stadig nye vandrestier og severdigheter. Utfordringen har vært å grave fram gode historier, kvalitetssikre innholdet og presentere det i en form som ikke har vært prøvd tidligere, og som skaper en god leseopplevelse.


- Hvordan farger vandreturer selve reiseopplevelsen på en annen måte enn andre ferieformer?

På vandrestiene opplever du landet og øyene på en annen måte enn når du reiser til en by eller et sted og oppholder deg der det meste av tiden. På fotturene kommer du i nærkontakt med mennesker som bor på landsbygda, du opplever uberørt natur og gjør stadig nye oppdagelser. Du vet aldri hva du møter bak nest fjelltopp. Kanskje et hvitt kapell som du kan gå inn i og tenne et lys? Eller en gjeter på eselrygg? Du kjenner duften av timian og pinjer og oppleve blomsterprakt langs stien hvis du reiser på riktig tid av året. Og du kan utfordre deg selv med å gå på smale stier langs stupbratte fjell.


Når du er ferdig med turen, kan du med god samvittighet sette seg ned på en taverna og nyte gresk mat og retsinavin, eller en iskald Mythos.


Per traff kona Sidsel da han var guide for Tjæreborg. Siden har de feriert i Hellas år etter år. Sidsel har vært en viktig bidragsyter til «Øyhopping og fotturer i Hellas».)


- Hvis du må velge deg ut én favorittøy i Kykladene, hvilken tar du?

Alle øyene er mine favoritter, men hvis jeg skulle velge ut én blant alle juvelene, måtte det kanskje bli Amorgos. Ikke fordi den har alt det turistene drømmer om – lange sandstrender, spennende byer og severdigheter slik som Santorini og Mykonos. Men det at den er så uberørt og så lite preget av masseturisme, oppveier mye av dette. Den er nærmest ukjent blant norske turister, noe jeg har prøvd å gjøre noe med i denne boka. Amorgos er karrig og fjellrik, det er så, men den har fine vandrestier og hvitkalkede byer som har tatt godt vare på sin historie og sitt særpreg. Og du opplever en ro som mange av de andre øyene mangler.


- Beskriv følelsen av å få et ferskt eksemplar av egen bok i nevene!

En bok er sluttproduktet av en prosess som kan ha vart i flere år. Mellom de to permene ligger det mange timer med arbeid og kanskje bekymringer. Og så endelig er den der. Det er med spenning du åpner bokpakken og ser produktet som du har drømt om så lenge og ventet på i spenning. Der ligger den med omslag i glanset papir, og så fersk at det nesten ryker av den. Men så kommer en tanke snikende: Inneholder boka feil som jeg kan ha oversett? Så det første du gjør er å bla igjennom med et granskende blikk. Og så – hvis alt er bra – trekker du et lettelsens sukk, nyter øyeblikket og sender en varm tanke til alle som har bidratt.

 

Første steg på din egen Hellas-odyssé – guideboken til Per Nørgaard – sikrer du deg her.

 
Comments


bottom of page