top of page

Kolofon-forfattere selger egen bok for mange millioner kroner

Det er forskjell på å motta 100% kontra 15% av salgsinntektene. Det har en rekke forfattere regnet seg fram til. Egenpublisering er derfor i vinden som aldri før. Kolofon forlag har sett at mange lykkes i å selge stort. Hemmeligheten? Det er ofte bøker som skaper livlig debatt, eller byr på løsninger folk trenger.


Nå er det selvsagt ikke alle forfattere som sikter mot å toppe listene. Mange vil dokumentere egen eller andres historie, se romanen de alltid har drømt om pryde bokhylla, eller skape glede med barneboka de har hatt i hodet i årevis. Noen nøyer seg med et opplag på 30, og er storfornøyde med det. Vi også. Følelsen av å ha kommet i mål, og kjenne boka i hendene, er for mange selve målet og høydepunktet med egen utgivelse.


Andre igjen vil helst nå ut til flest mulig. Treffer du en målgruppe eller nisje midt i blinken, og skaper liv og røre rundt utgivelsen, kan salget gå rett i taket. Fra det siste året vil vi trekke fram to bøker som gjorde vei i vellinga. Den ene om å kurere helseplager. Den andre med sugende systemkritikk av det offentlige. Salgstallene? Henholdsvis 8.000 og 10.000.


Bildet er hentet fra mindfulmentor.no
Bildet er hentet fra mindfulmentor.no

Med «Den nevroplastiske nøkkelen» traff Ellen Flø Skagen en nerve – nærmest bokstavelig talt. Veldig mange har en hverdag med kroppslige plager uten noen medisinsk forklaring, som utmattelse, smerter, svimmelhet og hjernetåke. Plagene kan ha kommet etter sykdom eller andre livsbelastninger, og forklaringen kan ligge i vår ubevisste, formbare (plastiske) hjerne. I boka deler Flø Skagen hvordan det er mulig å komme ut av en slik fastlåst tilstand ved å jobbe klokt og tålmodig. Det har tusenvis av nordmenn satt pris på, og boka selger hun bl.a. fra sin egen hjemmeside kalt mindfulmentor.no


Satte dagsorden: André Mundal
Satte dagsorden: André Mundal

«De flinkeste slutter» skrev André Mundal, og tok et kraftig oppgjør med systemparadokset i norsk offentlig sektor. Boken veksler mellom personlige historier og skarp analyse, og gir et unikt innblikk i det å være et lite menneske i et stort system. Mundal hadde selv gjort karriere i utenrikstjenesten, og visste hva han snakket om. Med stor iver og formidlingsevne lyktes han i å skape debatt. Ikke bare var boka interessant; forfatteren dro på foredragsturné, gjorde opptredener på podcaster og i andre medier, og markerte seg tungt på LinkedIn. PR må til, og Mundal leverte. Boka føk inn på bestselgerlistene, og ble der lenge.


Risikoen med massive utlegg for store opplag trenger ingen Kolofon-forfattere å ta. Blir boka di utsolgt, bestiller du bare nytt opplag. “De flinkeste slutter” har kjørt hele fem runder med opptrykk. Hittil.


Designer Ivan Emberland har vært involvert i en rekke av Kolofons utgivelser. Han nevner at forlaget er det beste alternativet på markedet for de som vil ha boka si utgitt – på alt fra rimelige trykkpriser til faglig oppfølging hele veien. Ivan lar seg ikke sjokkere av salgstall på rundt ti tusen:

«Hva er rekorden deres igjen for én bok, Widar?» spør han. «Førtisju tusen», svarer forlegger Widar Trondsen – og nevner beskjedent to andre Kolofon-titler som har bikket 36.000 og 22.000. En trenger ikke være overlegent god i matte for å gange seg fram til inntektene denslags tall medfører.


Myten om at egenpublisering ikke kan generere godt salg kan altså kontant avfeies. Her er det bare å la seg inspirere, ta kontakt, og få boka si ut!





bottom of page