Søk

Lanserer podcast og digitale videobokbad

Oppdatert: mars 14

– Vi satser stort på digitale plattformer og tilbyr både videobokbad på YouTube og podcaster på de største strømmetjenestene for at leserne skal bli bedre kjent med noen av våre 2 500 forfattere.

Det sier forleggerne Widar Løw Trondsen og Arild Falk Nicolaysen i Kolofon Forlag, som har premiere på sin nye YouTubekanal og legger ut podcaster på de største strømmestedene fra 19. mars.

DIGITALE BOKBAD: Forleggerne Arild Falk Nicolaysen og Widar Løw Trondsen, sammen med forlagskonsulent Hege Terese Fjæra, gleder seg til Kolofons lansering av en egen YouTubekanal og podcasttjenester, der forlagets forfattere presenteres gjennom bokbadintervjuer. (Foto: Kolofon Forlag.)


– Veien å gå

– Det digitale markedet øker i stor fart. Kolofon Forlag er jo Norges største for den som vil gi ut boken sin selv, og så godt som all kontakt mellom forfatterne og oss er nå digital. Siden vi har såpass mange i vår forfatterstall, er dette en betydelig fordel for effektiviteten i produksjonen av bøkene, sier forlegger Arild Falk Nicolaysen.


– Vi er helt sikre på at den digitale veien er veien å gå. Vi har nylig oppdatert vår forfatterportal, der de som publiserer hos oss kan følge med på både salg og omsetning. Vi har også etablert vår egen nettbokhandel. Det naturlige skrittet videre for oss nå, var å gjøre noen av forfatterne våre tilgjengelige for seere og lyttere over hele verden.


– Det er jo det som er så fint med digitale løsninger. Vi når alle, i Norge og i resten av verden, gjennom YouTube og strømmesteder som Spotify, Apple Podcast, Google Podcast og andre. I disse koronatider er det da også trygt og smittefritt å kunne sette seg ned i ro og mak og se et bokbad på video på PC-en hjemme, eller sitte i godstolen med smarttelefonen og ørepluggene og høre våre podcaster.


– Er dette en kostbar tilleggstjeneste?


– Det vil naturligvis koste litt for de av forfatterne våre som ønsker å kjøpe også denne tjenesten, men for oss har det vært viktig å investere i den bemanningen og det utstyret som skal til for at vi også skal ha et bokbadtilbud som en del av vår pressetjeneste. Det fine for seerne og lytterne våre er jo at det er helt gratis for dem. På denne måten når vi enda flere. Jeg tror mange er interessert i å få vite mer om prosessen bak bøkene, og se eller høre forfatterne selv fortelle om hvordan boken ble til, mener Falk Nicolaysen.


100.000 bøker

– Kolofon Forlag øker og øker?


– Ja, og det er vi veldig glade for. Det er et tegn i tiden at forfatterne selv vil ha kontroll på salg og inntekter, og beholde rettighetene til sine verker selv. Jeg tror dette er noe av vår suksessoppskrift, sier han.


Falk Nicolaysens forleggerkollega, Widar Løw Trondsen, er enig:


– Det går absolutt i riktig retning. Vi hadde et rekordår og snudde underskudd til pent overskudd i 2020, og 2021 ser ut til å bli et enda bedre år for oss. Trolig vil nærmere 100.000 bøker bli trykket i år, fordelt på mellom 200 og 300 nye boktitler, forteller forlegger Widar Løw Trondsen.


– Konsekvensen av både dette og den økende mengden forfattere som kommer til oss, er at vi har etablert et eget avdelingskontor i Trondheim og ansatt en salgssjef der, har styrket hovedkontoret i Oslo med en ekstra forlagskonsulent, og utvidet frilansstaben av språkvaskere, redaktører, korrekturlesere, designere og andre tjenester som trengs til en bokproduksjon, sier Løw Trondsen.


Salgssjef Martin Finholth tror kontakten med forfattere fra Midt-Norge og nordover i landet blir mye bedre etter at Kolofon Forlag etablerte et avdelingskontor i Trondheim. (Foto: Kolofon Forlag.)


– Det er en stor fordel for tilgjengeligheten at vi også har et kontor i Trondheim, mener salgssjef Martin Finholth. – På den måten kan vi styrke servicen og kontakten med forfatterne også i Midt-Norge og nordover i landet, sier salgssjef Finholth.


Eget TV-studio

– Hvordan får dere tid til alt dette?


– For å håndtere nysatsingen og driften av en egen YouTubekanal og podcasttjenestene, har vi knyttet til oss ytterligere en medarbeider. Det er tidligere NRK-reporter, TV-programleder, journalist, forfatter, artist og dramatiker Stig Nilsson som står for den nye, digitale produksjonen vår, opplyser forlegger Arild Falk Nicolaysen.


Tidligere NRK-programleder, forfatter, artist og dramatiker Stig Nilsson skal bokbade flere av Kolofons forfattere i ukene og månedene som kommer. (Kolofon Forlag.)


– Det er investert i transportabelt lyd- og videoutstyr og innledet et samarbeid med produksjonsselskapet Fabeltjenester AS. – Stig Nilsson er en erfaren pressemann, og sammen med sin kone, komponisten Jorunn Westeraas, driver han et produksjonsstudio i Fredrikstad. På et par timer kan vi dermed rigge om ett av våre møterom i Kolofons hovedkontor i Prinsens gate i Oslo til TV-studio. Vår videoreporter kan også reise hjem til forfattere for å produsere bokbad der de bor, dersom det er ønskelig. I alle fall så snart pandemisituasjonen roer seg og slike reiser er forsvarlige, sier han.


De første lanseres

– Vi ligger imidlertid litt foran restriksjonene for reiser, og har i hele vinter forhåndsprodusert en serie bokbad. 19. mars vil dagen bli brukt til å publisere sju forfattere på vår YouTubekanal og på de største strømmetjenestene. Vi legger ut ett videobokbad for hver time gjennom denne dagen, for å gjøre det til en digital bokbadfestival som varer fra morgen til kveld. Deretter vil vi publisere ett nytt videobokbad og én ny podcast hver 14. dag i tiden som kommer, forteller Falk Nicolaysen.


– Dette gleder vi oss veldig til. Kolofon Forlag er nok veldig tidlig ute med et såpass omfattende digitalt tilbud i Norge. Nå håper vi så mange som mulig finner oss på YouTube, trykker «abonner» - det koster ingenting å følge oss, og at mange podcastlyttere også trykker «follow» på Spotify og andre strømmesteder, sier han.


– Sidene er allerede oppe og går, så det er bare å klikke på logoene under her og ta en titt på de videoene som allerede er gjort tilgjengelige, eller stikke innom Spotify og lytte litt til noe av det som allerede ligger på Kolofon Bokbad. 19. mars kommer enda fler, oppfordrer Falk Nicolaysen.
© 2019 Kolofon Forlag AS