top of page
Søk

Lily Bandehy med bok om islams forakt for kvinner

Faktabasert og med sjeldne kilder som grunnlag behandler Lily Bandehy det hun mener er islams kvinneforakt i sin femte bok.


«Kvinner i islam», med undertittelen «Islams forakt for kvinner», lanseres på Nasjonalbibloteket i Oslo 5. oktober, der Bandehy bokbades av Shabana Rehman. Forfatterens veileder tilknyttet bokprosjektet, journalisten og historikeren Halvor Tjønn, vil også være til stede for å belyse tematikken.


Interessen for lanseringen har vært stor, plassen er begrenset på grunn av koronarestriksjoner, og arrangementet er allerede fullbooket.


KVINNEFORAKT: Lily Bandehy utgir sin femte bok under tittelen «Kvinner i islam», Islams forakt for kvinner».Grusom historie


Lily Bandehy var øyenvitne da Khomeini kom til makten i 1979. Boken inneholder derfor sterke øyenvitneskildringer fra den historiske hendelsen i Iran.


Boken gjennomgår også en 1400 år lang historie med grusomheter. Kvinnenes stilling i det gamle perserriket målt opp mot hendelsene som begynte med profeten Muhammeds åpenbaringer og de følger det fikk at islam utviklet seg fra en trosretning i Medina og til en verdensreligion står sentralt.


Lily Bandehy dokumenterer hvordan kvinner ble utslettet fra litteraturen og ble kneblet, umyndiggjort og fratatt rettigheter. Hennes kilder er sjeldne. Forfatteren er flerspråklig, og hun har derfor tilgang til persiske kilder som få i den vestlige verden kjenner til.


Boken tilfører derfor de fleste av oss ny kunnskap og innsikt i både muslimske og vestlige kulturer.


Prisbelønt forfatter


Lily Bandehy er født i 1949 i Iran. Hun er forfatter, debattant, lærer og psykiatrisk sykepleier, og kom som flyktning fra Iran til Norge i 1988. Hun var politisk aktiv under både sjah- og Khomeiniregimet i hjemlandet. I 2019 ble hun tildelt Født Fri-prisen.


Utgivelsen av «Kvinner i islam» har fått støtte fra Fritt Ord og Norsk Faglitterær oversetter- og forfatterforening (NFFO).


Hun debuterte som forfatter i 2003, og har tidligere utgitt bøkene «Jeg kommer fra Iran», «En slette av valmuer, «Smaksrike minner fra Persia» og «Smaken av kirsebær».


Bandehy var opprinnelig muslim, men har konvertert til kristendommen. Som blogger og debattant har hun særlig vært opptatt av temaene ytringsfrihet og religion. I 2008 var hun med på å grunnlegge organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold) og i 2016 Ex-Muslims of Norway, der hun tidligere var nestleder.
Comments


bottom of page