top of page
Søk

- Vi er en like mangfoldig gruppe som resten av befolkningen

Nå er endelig praktverket om den norske transhistorien skrevet!


Daisy Sælen Hafstad og Jan Elisabeth Lindvik står klare med «Mine damer og herrer og alt midt imellom» her på Kolofon. Boka ønsker å forklare og forstå begrepet trans – i en historisk så vel som en mental, medisinsk og sosial kontekst. Transpersoner har i altfor mange år vært en marginalisert og til tider trakassert gruppe. I «Mine damer og herrer …» deler mange i det norske transmiljøet åpent sine historier om å måtte kjempe for å bli sett – men også om det fantastiske, det storartede og det absolutt livsnødvendige ved å få leve livet som den man er!Vi har tatt en prat med Hafstad og Lindvik i forkant av lanseringen.


- Du ga i 2020 ut «Parykker, stiletter og frigjøring» om den norske draghistorien, Daisy. Hvordan ble boka om transhistorien til?

Før jeg begynte å skrive ´Mine damer og herrer …´ måtte jeg skaffe meg oversikt for å se om det var behov for en slik bok. Jeg begynte med å arrangere transsamtaler fire kvelder vinteren 2023 på et utested i Oslo. På scenen inviterte jeg transaktivister fra både den eldre og yngre garde. Dette ble startskuddet på prosjektet. Jeg så raskt at vi trengte å samle disse viktige historiene som ble delt, og presentere de til den neste generasjon transpersoner som ikke kjenner sin historie.” 


“For å få dette til måtte jeg få inn en person som ikke bare kjente til den eldre historien, men som også var med på å skape den selv. Dermed spurte jeg Jan Elisabeth Lindvik om hen ville være med på denne reisen. Jeg ble lettet over å få et ja!”


- Dere lover at boka ´markerer et veiskille for folks oppfattelse av transpersoner´. Hva er status nå, synes du?

“Vi har kommet veldig langt i Norge på transrettigheter nå, takket være noen modige personer som har turt å gå foran. Nå forteller disse sin historie til neste generasjon; ikke bare til dem som kommer etter, men også til de som velger å tro på myter og misoppfatninger om det å være trans. Jeg mener det er minoriteten selv som har et ansvar for å eie sin historie, og opplyse majoriteten om hvem vi er.”Også medforfatter Jan Elisabeth Lindviks har gitt ut bok på Kolofon forlag tidligere; oppvekstskildringen “Mao sin raude kjole” i 2016. Lindvik er ikke i tvil om hva som gjorde aller sterkest inntrykk under arbeidet med ´Mine damer og herrer´:

“Det var helt klart at så mange var positive til prosjektet og takket ja til å bli med å dele sine personlige historier. Dette ikke bare synliggjør oss som trans, men viser også tydelig at vi ikke er en og samme homogene gruppe. Vi er like mangfoldig som resten av befolkningen!”


Har du et litterært forbilde, Jan Elisabeth?

“Av mine favorittforfattere må jeg nesten trekke frem Paulo Coelho. Ikke bare fordi jeg er selv født i Brasil, men fordi han skriver mesterlig. Hadde jeg kunne skrevet en tiendedel så godt som han kan, hadde jeg nok turt å skrive min første roman selv … Men ja, hvis det skulle bli en tredje bok, måtte det bli en roman. Nå er jeg litt ferdig med å skrive om andre personer. Jeg ønsker å utfordre meg selv med å skrive en roman der jeg selv eier historiene til personene jeg ønsker å skrive om. ”


´Mine damer og herrer og alt midt imellom´ ligger klar i bokhandelen 3. juni, til glede for svært mange. Ditt eksemplar sikrer du deg her.


Commentaires


bottom of page