Psykoterapeut Arne Kvernvik Nilsen er aktuell med bokverket «Jeg endte alltid opp i fengsel». I alle yrkesroller Kvernvik Nilsen har hatt, har han direkte eller indirekte møtt og jobbet med mennesker som har sonet – i eller utenfor fengsel. Han har jobbet mye med å skape oppmerksomhet omkring behovet for en gjennomgående reform i bruken av fengsel som straff. Både i Norge, men også internasjonalt.
Vi har tatt en prat med forfatteren.
Kvernvik Nilsen signerer eget verk under boklanseringen.
- Kan du fortelle litt om deg og din bakgrunn, Arne?
«Jeg er oppvokst i Vikna i Trøndelag. Som fagmann kan jeg vise til stor bredde, både i utdanning og yrkeserfaring, med en spennvidde fra pastoralt og sosialt arbeid til 10 års tjeneste i justisdepartementet. Samt internasjonalt arbeid.»
Arne driver i dag privatpraksis som psykoterapeut (gestalt) i Moss, noe han har gjort i over 25 år. Han er fortsatt aktiv som foredragsholder og debattant, ikke minst på internasjonale arenaer.
- Tittelen «Jeg endte alltid opp i fengsel» er sterk. Hva drev deg til å skrive nettopp denne boken?
«Tittelen ble til etter at jeg tok et tilbakeblikk på eget liv. Over en yrkesaktiv periode på over 40 år, hadde alle mine yrker og roller mer eller mindre vært knyttet opp til mennesker som hadde vært fengslet. Mine personlige erfaringer og refleksjoner etter å ha møtt så mange personligheter og menneskeskjebner, sperret inne bak murer, var den vesentligste årsaken til ønsket om å dele dette med andre. Etter hvert ble stoffet samlet i en bok.»
- Ekaterina Bagreeva har vært en viktig bidragsyter til utgivelsen. Kan du fortelle om hennes rolle?
«Ekaterina er født og oppvokst i Moskva. Hun har blant annet bakgrunn fra det føderale forskningsinstituttet der, men har bodd i Oslo i over 20 år. Ekaterina har vært en
inspirator gjennom hele bokprosessen. Hun har dessuten skrevet kapittelet ´Dagbok fra en øy – 6 dager i et fengsel´, basert på intervjuer med meg og møter med innsatte og deres fortellinger.»
- I boka presenterer du leserne for et eget fengselsreformprogram. I svært korte trekk, hva går programmet ut på?
«Fengselsreformforslaget påpeker nødvendigheten av behovet for en helhetstenking, bygget på ansvarsutvikling og respekt for hvert enkelt menneske som blir sperret inne. I et fengsel finnes to forskjellige grupper mennesker; ansatte og innsatte. Vi peker på hvordan de påvirker – og påvirkes – av hverandre. En av hovedfaktorene i fengselsreformforslaget er å øke bevisstheten omkring dynamisk sikkerhet, i stedet for statisk sikkerhet i form av murer, gitter og elektronikk.»
Bokens hovedbudskap er tydelig. Hvis et fengsel, i tillegg til å virke som straff i form av frihetsberøvelse, skal ha en rehabiliterende virkning og ikke påføre mennesker varig skade, trenges det en betydelig og gjennomgående fengselsreform. Detaljene skisserer Kvernvik Nilsen med stø penn og en faglig og erfaringsmessig tyngde de færreste kan matche.
- Hva har vært det aller mest interessante med hele bokprosessen, fra idé til utgivelse?
«Det har vært å ta et bakoverblikk i egne spor, noe som har vært lærerikt og gitt meg flere forklaringer på egne valg og verdier.»
- Hvem bør lese «Jeg endte alltid opp i fengsel»?
«Intensjonen og håpet med boken er at mange samfunnsborgere, heri unge og gamle, foreldre – og ikke minst politikere – vil lese boken. Vi skulle gjerne sett at interessen øker for hva en idømt fengselsstraff faktisk betyr for de som havner innenfor. Samfunnets oppfatning og forståelse for hvordan et fengselsopphold virker, på godt og vondt, skal ikke baseres på fordommer og hva en tror, men på kunnskap. En bred og konstruktiv debatt i samfunnet ville oppfylt intensjonen med boken!»
Kvernvik Nilsens bok har allerede truffet mange mennesker i posisjoner. Trine Waaktaar, professor ved UiO, har skrevet følgende i sin anmeldelse:
Dette er virkelig en usedvanlig bok! Viktige, kloke refleksjoner om hva som må til for at fengsel ikke bare blir oppbevaring, eller direkte skadelig (…) Det argumenteres overbevisende om hvordan det er nødvendig med helhet i teori og praksis, for samfunnet, de ansatte og de innsatte for å få til virkelig endring. Boka er levende i formen, bygget opp på en helhetlig forståelse av sammenheng - organisk, akkurat som reformforslaget (…) Det er lov å håpe at boka vil leses av de som nå er i posisjon til å gjøre en forskjell.
Forfatteren har store vyer med «Jeg endte alltid opp i fengsel», og håper å nå politikere og beslutningstakere.
Great insights into online loans! The convenience factor is definitely a plus, but make sure to check the interest rates and terms. This article does a good job of outlining both the advantages and the considerations. https://newsbv.ro/avantajele-potentiale-dependentei-imprumuturile-online/