top of page
Søk

Bokutgivelse, En reise mot selvrealisering

Oppdatert: 14. okt. 2018Med Kolofon fikk jeg følge på reisen

Christina Standal har nettopp blitt pensjonist fra lærerrollen og gitt ut debutboka Tyronebrigaden på Kolofon forlag. Hun sier følgende om opplevelsen rundt bokutgivelsen:


«Siden tidlig barndom har jeg visst at forfatter var det jeg ville være. Jeg skrev og tegnet bestandig, var sær og annerledes. Tiden jeg vokste opp i var preget av sosialpolitiske omveltninger og min ungdomsgenerasjon levde i skjæringspunktet mellom en gammel og ny verdensorden. Vi var politisk aktive, radikale drømmere og demonstranter; det fantes mange unge skribenter blant oss. Men å få tekster utgitt som bok ble få forunt, og de fleste inntok andre roller i samfunnet som voksne. Selv beholdt jeg drømmen, kanskje fordi livet mitt ble preget av opplevelser, inntrykk og relasjoner som ga liv til historier som lå der i tankene og tok form. Etter mange år på reise kom jeg hjem og tok lærerutdanning, det var liten tid til skriving i en slik yrkesrolle, men etter hvert ble manuset til en historie jeg ville gi ut. To prøvemanus ble sendt til konvensjonelle forlag, det ene refuserte, det andre hadde ikke tid til å lese manuset. Når historien din er en viktig del av livet ditt, blir skuffelsen desto større. Min kloke datter i London mente selvpublisering var en internasjonal trend som hadde åpnet en ny verden av bøker for lesere med sans for mer kontroversielle temaer. Hun fant straks Kolofon forlag på nettet, dette var et interessant tilbud med god oppfølging fra profesjonelle folk. Jeg ble mottatt som profesjonell skribent, ivaretatt og pushet når ting buttet imot, forlaget ga meg styrke og selvtillit, boka ble en realitet. Jeg tok en sjanse, brukte sparepengene, skrev kontrakt som innebar full publikasjon i den hensikt å selge boka som et produkt jeg kunne være stolt av.

Forsiden, som er tegnet av den unge designeren Fanny Skaug, ble tatt inn til trykking og resultatet ble et nydelig og uttrykksfullt omslag som omfavner romanen. Kolofon har stått bak en roman som er politisk, erotisk, annerledes og lesbar for et ungt publikum. Forlaget har vist forfatteren den største respekt og forlagskonsulent Arild Nicolaysen må beundres for sin personlige dialog og profesjonelle innstilling til prosjektet.

Det kommer en oppfølger til boka, for lesere tydeliggjøres dette gjennom frampek og metaforer i teksten. Det er mitt håp at de som leser Tyronebrigaden blir nysgjerrige på Nord- Irland og karakterenes skjebner og gleder seg til neste bok. Ingen tvil om at også den vil utgis på Kolofon forlag, her overgår profesjonalitet og hensyn til forfatterens budskap det man vil oppleve på andre forlag. For mitt vedkommende var romanen en vei å reise mot selvrealisering, Kolofon forlag ble mitt følge på reisen.»Comments


bottom of page