top of page
Søk

- Guds radikale kjærlighet bærer i seg alt

Hilde Raastad ble, som landets første åpne lesbiske prest, ordinert av biskop Rosemarie Køhn i 1995. I 2013 ga hun seg, i protest mot homofobe kirkeledere. Nå er Hilde aktuell med «Skeiv nåde – Prekener og tekster fra en lesbisk aktivist».Hilde Raastad- Gratulerer med bok! Hvem vil omfavne “Skeiv nåde”, tror du?


Den første som jeg tror vil omfavne "Skeiv nåde", er Gud, for Gud vil at alle mennesker skal vite at de er ønsket og elsket akkurat som de er, og det er hovedbudskapet i boken. Jeg håper mest av alt at "Skeiv Nåde" vil bety noe for skeive kristne fordi tekstene er blitt til ut fra skeiv tro og livserfaring. Og til slutt: Jeg drømmer om at prester, teologer og biskoper vil lese den – og oppdage hvordan skeiv tro kan nyskape og utfordre, og at de lærer noe om skeiv kristen historie.- Bokomtalen nevner uttrykk som “råskap”, “bunnløs fortvilelse” og “dirrer av hellig harme”. Har du hentet noe inspirasjon fra gode, gamle svovelpredikanter her?


Jeg har ikke trengt inspirasjon fra en eneste svovelpredikant! Mange av prekenene ble holdt mens kirken krevde at homofile og lesbiske levde avholdende og ikke fikk lov til å elske noen. Noen av dem ble holdt mens homofile menn døde av AIDS og flere biskoper og kirkeledere sa at de fortjente det. Unge skeive tok livet av seg fordi kirken sa at homofili var synd. Vi ble fortalt av vi ville ende i helvete. Da er det umulig å ikke bli fylt av fortvilelse og hellig harme. 


- Hvordan var det å jobbe med boka? Hva var mest artig, og hva var mer vrient enn du hadde forestilt deg?


Siden dette er en samling av prekener og tekster som er blitt til gjennom 30 år, har det vært spennende å gå gjennom dem igjen. Det mest overraskende er hvor radikale og dristige noen av prekenene er, særlig de fra tidlig 90-tall. Kanskje jeg våget mer da? Noen er både erotiske og sensuelle, og jeg ble litt svett ved å skulle gi de ut.


Det har også vært sterkt å gjenoppleve mye av det fine og krevende som tekstene minnet meg på. Prosessen var egentlig ikke vrien, men for meg med sterk tinnitus og begrenset energi har den vært en enorm kraftanstrengelse.  - Boken din handler mye om kjærlighet. Hva betyr kjærligheten for deg?


Jeg møtte kvinnen i mitt liv i 1983, og vi er fremdeles sammen. Men kjærligheten handler like mye om kjærligheten mellom venner, i en familie og i fellesskap som kjemper sammen, som i Pride-parader eller i andre former for aktivisme.”


“Selv opplever jeg kanskje kjærligheten som aller sterkest tilstede når jeg er alene under åpen himmel, omgitt av fjell eller sjø eller noe annet sterkt og vakkert. Og så står det i Bibelen at "størst av alt er kjærligheten". Guds radikale kjærlighet: den bærer i seg alt!”


- Hvordan føltes det å få det første trykte eksemplaret av boka i hånda?


“Det føles litt overveldende. Men mest veldig fint!”

Comments


bottom of page