top of page
Søk

Print on demand: Trykk bøker etter hvert som du selger dem

Oppdatert: 22. jun. 2023

Kolofon Forlags alternativ til papirbøker med et bestemt opplag er tjenesten «Print on demand» som gir langt billigere muligheter for forfattere som ønsker å gi ut bøkene sine selv.


– Vi trykker bøkene etter hvert som de selges, og verken forlaget eller forfatterne trenger lagerplass, sier forlagssjef Widar Løw Trondsen.

ÉN OG ÉN: Med Kolofon Forlags tjeneste «Print on demand» kan vi vente med å trykke boken til den er solgt. Deretter sendes den rett fra trykkeriet til hver enkelt leser.Selger én og én

– Hva er spesielt med «Print on demand»?


– Du trenger heller ikke å lure på hvor stort førsteopplag du skal trykke. Bøker til overs som ikke blir solgt hoper seg ikke opp i garasjen til forfatteren eller på vårt hovedlager i Oslo. Vi selger med andre ord én og én bok. Dette tror vi kan være fremtidens måte å gi ut bøker på, sier forlagssjefen.


– Hvordan foregår det?


– Mange forfattere vil ha redaksjonelle tjenester som konsulentuttalelse, språkvask og korrektur i forkant. Disse kostandene blir de samme som før, men når vi har klart et ferdig manus fra forfatter, betaler forfatteren cirka 20.000 kroner for å få sin bok designet og brukket om, det siste betyr at teksten plasseres i en mal som passer med det bokformatet forfatteren har valgt.


– Deretter betaler ikke forfatteren mer, men får 15 prosent tilbake av salgsprisen for hver bok som selges, sier forlagssjefen. Også Print on demand-bøkene selges i alle landets bokhandlere og nettbokhandlere, akkurat som før.


Eget salg

– Kan ikke forfatterne selv selge sine bøker lenger?


– Jo da, vi kan også levere et antall fysiske bøker som forfatter kan benytte til eget salg. Bøkene kjøpes av oss til redusert pris, slik at det kan selges videre med god inntjening.


– Hvordan distribueres bøkene til leseren?


– Hvis en bok har ligget ute i forhåndssalg på nettbokhandlerne, går bare det antallet bøker som er bestilt til produksjon, og boken produseres fortløpende for hver bestilling som kommer inn, og sendes direkte fra trykkeriet til leserens postkasse, uten å være innom forlagets lager, og uten ytterligere kostander for forfatteren eller kjøperen.


– Inkludert i prisen produserer vi også en e-bok som gjøres tilgjengelig for salg via internett, der vår distribusjonsløsning favner verden rundt for den som heller vil lese bok på lesebrett.


Gamle blir som nye


– Forlaget har en betydelig såkalt backlist-katalog, altså bøker som tidligere er utgitt, hva med dem?


– Her har også disse forfatterne en ny mulighet til å relansere boken sin til en rimelig penge. Mangler digitale filer i Word-format, men har forfatteren et eksemplar av papirboken, så lager vi nye trykkefiler basert på gamle papirbøker. På samme måte kan den som ønsker nytt opplag av tidligere titler bruke «Print on demand» og gjøre det på samme måten, fremfor å lure på hvor stort opplaget skal være, sier forlagssjef Trondsen.


– Men forlaget fortsetter med tradisjonell produksjon av bøker?


Absolutt. Den som ønsker å utgi bøker og bestemme opplaget selv får fortsette med det, naturligvis. «Print on demand» er et alternativ, sier han, men legger til:


—Leserne i dag vil ha både bok i fysisk utgave og digitale utgaver. Nåtidens og fremtidens forfattere bør ta hensyn til at både e-bøker og lydbøker i stadig større grad etterspørres.1 Comment


dcdcd

Like
bottom of page